Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


50 cent

 Dre és Eminem felfedezettje, aki egyben a G-unit főnöke is.

Született : 1975 Július 6.

50 Cent , polgári nevén: Curtis Jackson. Szüleit hamar elvesztette, nagyszülei nevelték Queensben, tinédzserként drogdealer lett, többször került börtönbe, aztán a kilencvenes évek közepén a rap felé fordult. Eloször Jam Master Jay, a Run-D.M.C. DJ-je karolta fel, aztán a Trackmasters producerduó készített vele felvételeket, köztük a vicces How To Rob (teljes címén: How To Rob An Industry Nigga) sikerdalt, ami arról szól, hogyan rabol ki több tucat nagy fekete sztárt hősünk, ám ezt nem kellett volna, mivel nem sokkal a kislemez megjelenése után megkéselték, majd a bemutatkozó albuma, a Power Of The Dollar tervezett megjelenése előtt néhány héttel kilenc golyót kapott (hetet a lábába, egyet kezébe és egyet az arcába). 50 Cent ezt is túlélte, a Sony viszont megijedt, kirúgta a sérült muvészt és végül a kész albumot sem adta ki (csak kalózlemezként lehetett hozzáférni). A How To Rob humorának átvitt értelemben is lőttek, hosünk bekeményített és underground kazettákon folytatta pályafutását, amivel csak tovább növelte legendáját, és amikor Eminemrol is kiderült, hogy 50 Cent-rajongó, a lemezcégek megrohamozták a golyóálló (mellényben járó) rappert, ám ő végül Eminem és Dr. Dre cégeinek, a Shadynek és az Aftermath-nak a közös egymilliós ajánlatát fogadta el. 2002 tavaszán még Guess Who's Back? címmel kijött tőle egy független kiadású válogatásalbum (a kiadatlan lemez és a mixkazetták számaiból), majd az Eminem-féle Lose Yourself mellett az ő Wanksta című kislemezdala is népszerűsítette a 8 mérföld filmzenealbumát (és persze fordítva), továbbá Eminem és Dre produceri irányításával összeállt a Get Rich Or Die Tryin' anyaga is. Aztán Jam Master Jay októberi lelövése után lábra kapott az a hír, hogy a következo áldozat - a rendőrség figyelmét több más ügy folytán is felkeltő - 50 Cent lesz, és amikor 2002 szilveszterekor letartóztatták engedély nélküli fegyvertartásért, már az egész ország tudta a nevét. Ezután nem meglepő, hogy mekkora érdeklodés fogadta a lemezt: bemutatkozó albumból (márpedig hivatalosan számíthatjuk annak) elso héten ilyen sok még nem fogyott Amerikában!


És hogy maga a produkció mennyit ér? Nos, egy korrekt gangsta rap albumot kapunk, ami attól érdekesebb az átlagnál, hogy a számok háromnegyedébe - vagy zeneszerző-producerként, vagy a keverésnél - besegít vagy Dre, vagy Eminem, sot ez utóbbi itt-ott még dumál is: a Patiently Waitingben például kórházi lélegeztetogép ritmusára 2Pachoz, Notorious B.I.G.-hez és Big L-hez (csupa lelőtt rapperhez) hasonlítja védencét, aki a Mobb Deep és DMX világától sem áll messze. 50 Cent nem túl okos ember, témái nem változatosak (kemény vagyok, nem félek a haláltól, kicsinállak), a rímei sem világbajnokok (az első dal első versszaka például rögtön egy szóismétlés-rímpárral nyit), viszont a flow-ja, ahogy félig éneklő stílusában lomhán nyomja, az nagyon rendben van (és Eminem rajongóinak is be fog jönni). 50 Cent az intróban leteszi a - nevét adó - garast és felhúzza pisztolyát, aztán végigkeménykedi a fegyverektől származó hangokkal díszített albumot (a Back Down-ban például nagy ellenlábasát, Ja Rule-t fikázza), vendégül hívja G-Unit nevű bandájának tagjait is, s közben alig jut ideje bulizni (In Da Club), betépni (High All Night) vagy a női nemmel foglakozni (a P.I.M.P. calypso-hangulata jótékony változatosságot hoz, a Barry White-hangmintával és a G-funk veterán Nate Dogg énekével spékelt 21 Questions viszont kilóg az albumról érzelmességével).

 

 

50 cent albumai :

Power of the dollar (2000) 
Guess who's back (2002)
50 cent is the future (2002)
No mercy , no fear (2002)
Get rich or die tryin (2003)
The massacre (2005)
Get rich or die tryin soundtrack (2005)
Curtis (2007)

 

Lap teteje
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Dsz

(Slim, 2009.08.10 23:07)

East coast=Nas coast! West coast=Slim coast!!! Cserbehagyás?Mások leköpése?Szlovákiai MAGYARKÉNT nagyon is jól tudom hogy miről beszélsz!Magyarországon azt mondják hogy hülye szlovák menj haza,Szlovákiában pedig hogy ZA DUNAJ MADARI(Duna mögé magyarok)!!!Nincs hazám?Egy nagy LÓÓÓFASSSSZT!!!!Ezért vagyok olyan KIBASZOTTUL büszke arra hogy DUNASZERDAHELYI vagyok!!A mai napig ez a "legtisztább" magyar lakta város nálunk,és a MAGYAROK ISTENÉRE ESKÜSZÖM HOGY SZEPTEMBER 12-ÉN,MIKOR A FASSZOPÓ POSZONYI TÓTOK(slovan) ELJÖNNEK HOZZÁNK MECCSET JÁTSZANI(dac-slovan),ÓRDÍTVA,FEJ ÉS FASSSZ NÉLKÜL FOGNAK HAZAMENNI!!!!!!AZT A KURVA ÉLETBE!

tony yayo

(dk@citromail.hu, 2009.08.08 16:56)

Pacsi szal az van MO-n össze álhatna egy össze tartó rap banda..ami azt jelenti h saját studio,saját lemez és stb...deh itt ilyet nem tudsz megvalósítani mert cserbehagyás mások leköpése ez megy...

Dsz

(Slim, 2009.08.07 21:55)

A kibaszott telefonom is beszart,azt jelezte ez a geci hogy nem küldte el.Mindjárt eldobom a picsába.

Dsz

(Slim, 2009.08.07 21:27)

Szeva fekatesó,píísz.Veled egyetértek,de tony-val nem.Tényleg nem jó dolog hogy minden a pénz körül forog.Példa most nem nagyon dúskálok a pénzben.A KURVA tüdőm úgy kopog hogy mindjárt "elszívom az összes KIBASZOTT fenyőfát a Faszom utcánkban".(must be the ganja)

Dsz

(Slim, 2009.08.07 21:26)

Szeva fekatesó,píísz.Veled egyetértek,de tony-val nem.Tényleg nem jó dolog hogy minden a pénz körül forog.Példa most nem nagyon dúskálok a pénzben.A KURVA tüdőm úgy kopog hogy mindjárt "elszívom az összes KIBASZOTT fenyőfát a Faszom utcánkban".(must be the ganja)

Dsz

(Slim, 2009.08.07 21:13)

Szeva fekatesó,píísz.Veled egyetértek,de tony-val nem.Amúgy meg szerintem semmi baj nincs azzal hogy minden a pénz körül forog.Én most példa nem dúskálok a FASSZOPÓ pénzben,és ezért úgy kopog a KURVA tüdőm hogy mindjárt elszívom a "összes KIBASZOTT fenyőfát a faszom utcánkban".(must be the ganja).JEBEM NA TO-BASZOK RÁ!!!!!

fekapap@freemail.hu

(fekapap, 2009.08.04 16:30)

Nas-t ki hagytad.Hip-Hop egyik történelmi alakja.Pííísz testvérek.(Akik eggyet értenek azzal amit mondtam.Aki nem annak nem.)

dk@citromail.hu

(tony yayo, 2009.07.27 15:39)

hát igen sajna ma minden a pénkörül forog:S:S az igazi rapperek ezek voltak és lesznek:Snowgoons,D-block,Krs-one,EPMD és ehez hasonlóak..legalább is szerintem..

Szerintem:D

(ShaDy, 2009.07.22 13:04)

Hy!Az télelg vicc h mostanába kik a "rapperek":chipmunk,lil wayne,n-dubz,tinchy meg ezek OMG kik ezek:SS
A rap már soha nem lesz olyan mint régen:(Mosmár minden a pénzen mulik sajna
Amugy 2 pac és Eminem a bestxD

Dsz

(Slim, 2009.07.19 13:38)

Persze respect mindenkinek,de én nem is a rapp tudását kritizáltam.De azért az vicc hogy az utolsó években kik nyertek rapp díjakot.pl. Kanye west vagy lil wayne.

dk@citromail.hu

(tony yayo, 2009.07.17 19:30)

Ahogy itt végig olvastam a hozzászólásokat...itt nem az a lényeg h ki mit szeret meg ki hallgatott először rap-et..ez egy élet stílus van aki így és van aki úgy csinálja tök mind 1 mit hallgatsz össze tartás kéne a Rapperek között sztem...pííísz

dk@citromail.hu

(tony yayo, 2009.07.16 21:31)

Sztem 50 cent nagy rapper mert azér még is a """Szarból épitett várat"""szóval szerintem respect neki

Dsz

(Slim, 2009.07.16 20:08)

Láttam a cribs-be 50FILLÉRT.Abban teljesen igazad van hogy egyfolytában csak vigyorog mint egy FASSSZZZ.És ennek a 60iq-s fassznak akkora egy kibaszott háza van mint egy falu!

Dsz

(Slim, 2009.07.16 18:55)

Nas jobb.Zöldesen jobb az élet.

fekapap@freemail.hu

(fekapap, 2009.07.16 13:44)

Amugy 50 Cent egy ribi róka,Amugy te Fifty geci te kussoljá mert el megyek hozzád azt le tépem a fejed,Nas-t pedig a billentyűdre ne vedd te szar,mert arra sem vagy méltó.Neked itt kuss a neved Fifty nevű DC baszás...Menj azt halgass Korda György meg Balázs Klári-t az való neked ! Te Don Szaros pelenka.

fekapap@freemail.hu

(fekapap, 2009.07.11 00:16)

Dsz tesó,ezt jól megmondtad,paris egy rohadt bűzölgő pinu,ja hadjá má nekem abbol az anyagból tesó ! :D
50 Cent élete átt alakul-t : Füves plac-á XD

Dsz

(Slim, 2009.07.10 21:52)

A beszólás tényleg nem szép.Ilyenkor addig kell szivatni a másikat amíg flash-et nem kap,vagy míg nem hányja el magát!(az tuti).De azért gondolj bele,milyen lenne ez az amúgy is ELBASZOTT világ ha mindenki 1valaki zenéjét szeretné!pl.Paris hilton.fúúúúú.......FASSSSSZÓPÓÓÓ EGY PICSA!!! (bocs a káromkodásért,magyar vagyok).üdv. Szerdahelyről Feka tesó. FASSSSSSSSZZZZZOPÓÓÓÓ PARIS HILTON!megyek pippantok

fekapap@freemail.hu

(Fekapap, 2009.07.10 20:21)

Igazad van Dsz,Slim jobb,mint 50 Cent,de akkor is,ki ez te hogy nekem itt beszól ? Egy rohadt kis görcs vagy bazdki,és olvasnio sem tudsz,nem vagyok fehér,nem látod hogy F.E.K.A. Te rohadt buzi.Fiffty nevü gecinek ment.

Dsz

(Slim, 2009.07.10 05:04)

Fiúk,inkább szivjatok el jointot,és hallgasátok meg a Relapse albumot.Slim jobb mint valaha bármikor!

fekapap@freemail.hu

(Fekapap, 2009.07.09 21:58)

Na kurva anyádat te fifty imádó buzi,ha ennyira halhatattlan,szopjad le a faszát.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Következő »