Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fabolous

Művésznév: Fabolous, Fab, Loso, The Kid, Ghetto Fab, F to da A-B
Polgári név: John Jackson
Születési idő: 1977. 11. 18.
Születési hely: Bedford-Stuyvesant, Brooklyn, New York
Családi állapot: kapcsolatban


Fabolous 1977. novemberében látta meg a napvilágot John Jackson néven New York legnépesebb kerületében, Brooklynban. Ő volt az első east coasti előadó, aki vegyítette a déli bling-bling, valamint a nyugati gengszteres mentalitást egy kis pop-rappel. Művésznevében az ’o’ egy nagyon okos marketingfogás (helyesen fabulous lenne, ami csodást jelent). Ezért szinte minden számában betűzi a nevét.

Mikor Memphis Bleek hivatalosan is leszerződött a Roc-A-Fella Recordshoz, Fab akkor döntött úgy, hogy ideje neki is komolyan elkezdenie rappelni. ’98-ban egy élő adásban freestyle-ozott DJ Clue-nak, pedig eleinte nem is tulajdonított nagyobb jelentőséget a szereplésnek. Később így nyilatkozott: ’Azt hittem, ez csak egy vicc. Ha igazán hittem volna benne, jobban fekészültem volna. Most már tudom, hogy ez volt a nagy lehetőségem. Még délután írtam pár rímet, de mire a stúdióba keveredtem, elfelejtettem egyet. Szerencsére nem kellett párbajoznom Noreagával vagy bárki mással.’ Clue alapvetően nem ad senkit adásba, amíg nem hallotta előtte, de Fabolous tökéletesen megfelelt a kritériumoknak. Később szerződést is ajánlott az újonnan alapított Desert Storm Recordshoz, valamint mixtape-jein rendszeres vendégszerepet biztosított neki és más Roc-A-Fella előadó mixtape-jén is szívesen feateltek Fabolousszel.
A nagy áttörést Lil’ Mo Superwoman Pt. 2 remixe hozta meg számára. Az MTV ronggyá játszotta.
Első szóló számát „If They Want It” címmel Fabolous Sport néven készítette. A szám DJ Clue The Professional című albumán volt megtalálható.

1999 nyarán Clue-val, Jay-Z-vel, Method Mannel, Redmannel és DMX-szel turnézott a Hard Knock Life Tour keretein belül.

2000-ben egy második szóló számot is felvehetett az Elektra Recordsnak köszönhetően. A track DJ Clue Presents Backstage Mixtape-jén Gotta Be a Thug címmel található meg.

A mixtape-ek meghozták a sikert, aminek köszönhetően az Elektra Records betársult a Desert Stromhoz és 2001-ben megjelentették a Ghetto Faboloust, Fab első szólóját. Hamarosan a Billboard 200-as album lista negyedik helyére került. Az album első kislemeze, a Can’t Deny It Nate Dogg közreműködésével és Rick Rock alapjával nagy áttörést jelentett. Az album elérte a platina minősítést is. Több single is készült a lemezről, a Young’n (Holla Back) és a „Trade It All”, de ezek alulmúlták a „Can’t Deny It” sikerét.
Az albumról Fab ezt nyilatkozta a Billboardnak: „Nem csinálhatsz csak partiszámokat. Lehet, úgy érzed, partiznál egész héten, de akkor a hétvégére hullafáradt leszel. Szóval kell egy kis változatosság. Van néhány east coastos, néhány west coastos, mint a Can’t Deny It és néhány south-os szám. De van két mélyebb is, például a One Day. Nem csinálhatsz csak egyfajta dolgot – keverned kell. Ettől lesz jó egy album.”
Rímelt Mariah Carey Last Night a DJ Saved My Life című számában, ami később megjelent Fab következő albumán is, valamint Jimmy Cozier She’s All I Gotjában és Mary J. Blige Family Affairjában.

2003 januárjában két nap alatt kétszer tartóztatták le. Először engedély nélküli fegyverbirtoklásért, másodszor jogosítvány nélküli vezetésért. Később a testőre igazolta, hogy az övé a fegyver.
Március 4-én megjelent Fabolous második albuma Street Dreams címmel. A lemezről három kislemez látott napvilágot: a Trade It All, a Can’t Let You Go és az Into You. Ez utóbbi kettő a Billboard Hot 100 top 5-be is betört. 6 hét alatt arany, ősz elejére pedig platina lemez lett. Közreműködőkből sem volt hiány: Diddy, Snoop Dogg és Ashanti.
Március végén a zsaruk egy töltött 9 millist találtak a kocsijában. Fab ügyvédje mindent tagadott és megfenyegette New York városát, hogy beperli 5 millió dollárra.
Az év folyamán Boys and Girls Clubs-szal turnézott az Egyesült Államokban, valamint a Rock the Mic Tourban is részt vett 50 Cent és Jay-Z oldalán.
Bejelentette, hogy csatlakozik a Nextelhez, a Liptonhoz, a Reebokhoz és az EA Sportshoz támogatni az Amerikai Könyvtár Társulatot, szélesíteni a műveltséget.
November 4-én kijött egy hivatalos mixtape, a More Street Dreams Pt. 2: The Mixtape. A mixtape-en bemutatkozott a csapata, a Triangle Offense. Tagjai Fab, a tesója, Paul Cain és Joe Budden.

Fab harmadik albuma 2004. november 9-én jelent meg. Azonban nem hozta az elvárt sikereket. A Billboard 200 hatodik helyén debütált. Az első single, a „Baby Mike Shorey” közreműködésével egy sokkal érzékenyebb oldalát mutatja be Fabolousnek, mint a korábbi számaiban. A második single a Breath volt, a harmadik, a Tit 4 Tat pedig Pharell producerálásának köszönhető, valamint ő nyomja a refrént is. A negyedik, a „Do the Damn” Thing klipje 30.000 dollárba került, és a videónak köszönhetően lett Young Jeezy ismert.
Grammy díjra jelölték Christina Milian Dip It Low című számának remixében való közreműködéséért.

2005-ben kijelentette, hogy szeretne a következő években egy saját ruházati márkát indítani. Miután megtalálta a megfelelő designereket és gyártót, bejelentette a nevet: Rich Yung Society Clothing.

2006. október 17-én reggel Manhattanben meglőtték Fab jobb lábát és le is tartóztatták. A kórházba menet egy piros lámpán hajtottak át, majd a zsaruk találtak a kocsiban két engedély nélküli töltött pisztolyt.

2007 júniusában jelent meg negyedik stúdióalbuma, a „From Nothin’ to Somethin” immár a Def Jam gondozásában. A Billboard 200 második helyén nyitott és már júliusra elérte az arany minősítést. Az első single a „Diamonds” volt Young Jeezy közreműködésével. A remixben Lil Wayne featel. A második kislemez a Return of the Hustle volt Swizz Beatz-cel, a harmadik, Ne-Yoval és Timbaland alapjával, a „Make Me Better” hatalmas siker lett. 14 hetet töltött a Hot Rap Track Billboard Chart első helyén. A negyedik single-t, a Baby Don’t Gotot Jermaine Dupri producerálta és T-Pain énekli a refrént, azonban a klipverzióban T-Pain helyett Dupri van.
Év végén összefüggésbe hozták egy gyerekkori barátjának a meggyilkolásával, azonban minden vádat visszautasított.
A 2007-es Top 100 videók listáján a 70. helyet érte el.

Egy XXL-es interjúban elárulta, hogy 2005 óta komoly kapcsolatban él.
Több szám remixében is featelt, többek között Jennifer Lopez Get Rightjában, Eve Tambourinejében és Sean Kingston Beautiful Girlsében Lil Boosie oldalán.
Egy vele készült interjúban ezt mondta: „Soha nem számítottam ekkora figyelmre, sőt még csak nem is álmodtam róla. Csak kedvtelésből rímeltem. Vagy esetleg megváltoztattam mások rímeit és poénkodtam, vagy valami ilyesmi. Most mindennapi dolgokról rappelek és megpróbálom tökéletesíteni a stílusom.”
Mikor megkérték, hogy jellemezze a stílusát, egy vigyor keretében közölte: „Ez a Ghetto Fabolous stílus, ennyi.”

 

Lap teteje

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

zoli b.

(bibib, 2010.10.27 09:58)

Jah az a NAS aki meghírdette a koncertjét aztán fogtam magát és a zsével hazament a koncert előtt? Hát he ez is ilyen buli lesz...:-(((

sanyi1456@gmail.com

(sasa boy, 2010.10.27 09:56)

Ki ez a gyerek? Én inkáb Busta Rhymsra megyek egy héttel később! Na az lesz csak az igazán nagy Party eh eh eh

tocsi_91

(Marco G, 2010.05.28 20:23)

Crew..Te szerecsétlen balfasz..:DSzerinttwem te max ismersz 1-maximum!!Maximum2 rapert....Fabolus Nagyon nagy ász!!!Nas mellet.....

Crew

(Crew, 2010.02.06 17:08)

kurva anyatokat ki ez a buzi raper meg sose halotam erol a raperol!!!
szerintem azert mert nem nagy szam !!
az arcarol lacik hogy buzi:))
ugyhogy inkab nemis erdekel kicsoda poontosaban:P

tgmthntn

(Dodo, 2010.01.11 19:09)

Háát te eléggé el vagy tévedve ha azt hiszed hogy fabolous meghalt. xD

R.I.P

(bence, 2009.10.29 02:16)

Azt már nem is írjátok ide hogy meghalt?
az nem fontos
az is jó h halott és kapcsolatban él...

Fabolous

(Ryder, 2008.12.18 20:30)

Fabolous the best!