Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ice cube

Ice Cube

Született: 1969. június 15.
Amerikai rapelőadó, színész, eredeti neve: O'Shea Jackson. Ice T mellett a 80-as évek végének legnépszerűbb nyugati parti rappere volt, aki a 90-es években színészként is számottevő sikereket ért el. Agresszív, politikus szövegeiben az erőszakot énekli meg. Stílusa filmszerepeire is rányomta a bélyegét: elsősorban az akciófilm műfajában alkalmazták.
Los Angeles South Central gettónegyedében született, ám mivel viszonylagos jómódban élő szülei mindketten a UCLA-n dolgoztak, csupán a középiskola utolsó éveiben kezdett megismerkedni a szegények műfajaként aposztrofált rappel. Itt találkozott a később producerként világhírt szerzett Dr. Dre-vel és Eazy E.-vel, akikkel megalapították N.W.A nevű zenekarukat. O'Shea egy évre Phoenixbe költözött, hogy építészetet tanuljon, majd visszatérése után jelent meg a formáció első lemeze, az 1988-as Straight Outta Compton, amely politikus szövegeivel és forradalmi hozzáállásával underground kultfelvétellé nőtte ki magát, s nem utolsósorban heves rosszallást váltott ki a szövetségi adminisztráció – jelesül az FBI – részéről.
Az egyre népszerűbb NWA (Niggaz Without Arms) jó eséllyel pályázhatott volna a Public Enemy trónjára, azonban a menedzsmenttel támadt nézeteltérések miatt emberünk elhagyta társait, s egy rövid kitérő (Da Lench Mob) után immár Ice Cube (Jégkocka) néven kezdett szólókarrierbe. AmeriKKKa's Most Wanted címmel megjelent 1990-es debütalbuma két hét alatt aranylemez lett, s Cube szinte azonnal a zenei sajtó közérdeklődésének középpontjába került. Ám míg ritmikai képességei osztatlan lelkesedésre találtak a kritikusok részéről, gyakran a homofóbiába hajló erőszakos szövegvilága megosztotta a szakmát. Közönsége mindazonáltal átütőnek nyilvánította a felvételt, s változatlan rajongással tekintett az előadó első filmszerepe, a John Singleton által rendezett Fekete vidék elé.
Ha bemutatkozó albuma ellentmondásos volt, a soron következő Death Certificate már egyenesen botrányosnak minősíthető. A nyíltan antiszemita utalásokat tartalmazó, gyakran erőszakra uszító beszólások oda vezettek, hogy Ice Cube lett a popzene történetének első olyan előadója, akit letiltottak a hivatalos Billboard listáról. Mindezek ellenére a lemez elérte a platinastátust. Az időközben az iszlám hitre áttért – s Predator című LP-jén már szövegvilágán is finomító – rapper pedig további filmszerepekkel igyekezett karrierjét színesíteni. Előbb Ice T oldalán tűnt fel a Trespass egyik gengsztereként, majd ismét Singletonnal dolgozott a Megoldatlan egyenletekben. Az akciószerepek mellett ugyanakkor láthattuk könnyedebb műfajokban is, mint például a Végre péntek! című komédiában, melynek forgatókönyvét is ő jegyezte.
A 90-es évek végére Ice Cube népszerűsége hanyatlásnak indult. A rappiacot fokozatosan a Dr. Dre nevével jelzett, a gangsta raptől némileg finomabb G Funk stílus vette át, s az előadó is egyre inkább színészi pályájára kezdett koncentrálni. Játszott az Anaconda című thrillerben, majd az egy gyermekét táncosnőként eltartani igyekvő nő történetét feldolgozó Játékosok klubja bárvendégeként kellemetlenkedett. Ezután George Clooney és Mark Wahlberg oldalán tűnt fel a Sivatagi cápák főszerepében, egy a Sivatagi Vihar hadműveletben résztvevő amerikai katonát alakítva.

 

Filmei :

Fekete vidék (1991) színész , dalszöveg szerző
Trespass (1992) színész
Az üvegpajzs (1994) színész
Végre péntek (1995) színész , író
Megoldatlan egyenletek (1995) színész , zeneszerző
Veszélyes vidék (1997) színész
Bűnös szándék (1997) zene
Anakonda (1997) színész
Játékosok klubja (1998) rendező , színész , forgatókönyvíró , executive producer
Sivatagi cápák (1999) színész
Péntek esti gáz (2000) színész , forgatókönyvíró
A Mars szelleme (2001) színész
Nyeretlenek (2002) színész , forgatókönyvíró , zene , producer
Már megint péntek (2002) színész , forgatókönyvíró
Birkanyírás (2002) színész , zene
Vas (2003) színész
Birkanyírás 2. (2004) színész
xXx2: A következő fokozat (2005) színész
Tor-túra (2005) színész , producer
Tor-túra 2. (2007) színész

 

Albumai :

AmeriKKKa's Most Wanted (1990)
Kill at Will EP (1990)
Death Certificate (1991)
The Predator (1992)
Lethal Injection (1993)
Bootlegs & B-Sides (1994)
Bown Down (1996)
Featuring...Ice Cube (1997)
War & Peace vol.1. (The War Disc) (1998)
War & Peace vol.2. (The Peace Disc) (2000)
Greatest Hits (2001)
Laugh Now, Cry Later (2006)

 

 

Lap teteje