Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ice-T

A követekezö elöadót nem kell bemutatni senkinek, mindenki hallott már róla, de életét és munkásságát mégis kevesen ismerik, annak ellenére, hogy a mai hip hop kialakulásához nagyban hozzájárult közel 23!!! éves munkájával. Ha Eazy-E-röl mint a gangsta rap keresztapjáról beszélünk, Ice-T-röl mint a gangta rap "keresztnagyapjáról" beszélhetnénk /persze ezzel nem Eazy-E munkásságát szeretném kicsinyíteni .

Súlyos kritikák és bírálatok övezik Ice-T az ?original gangster egész karrierjét. Elmondása szerint ? csak azt a növekvö félelmet és szkepticizmust adta át zenéjén, a megjelent könyvén és elöadásain keresztül (amit Amerika föiskoláin egyetemein és börtöneiben tartott), amit a szegénység növekedése, az eröszak elterjedése miatt érzett ebben a bizonytalan világban. A nevének az eredete a következóö: az Ice-T nevet az író Iceberg Slim iránti tiszteletböl választotta, (müvészneve: Robert Maupin Beck III, 1918-1992). Az író egyébként novelláiról lett híres, amiknek témája az eröszak és az alvilág volt.

A 180 cm magas rap és film sztár 1958.02.16.-án született a New Jersey állambéli Newark-ban, Tracy Marrow néven, szülei egyetlen gyermekeként, akiket még fiatal korában hamar elveszített. A California állambeli Los Angelesben nött fel, annak is egyik legveszélyesebb negyedében a banda háborúktól zajos South Central-ban. Tinédzserként belekeveredett a crips utcai banda (Hoover Crips) oldalán a zavaros banda háborúkba. 1979-ben, hogy megszabaduljon az utcai balhéktól katonának állt a hadsereghez, és csak 1981-ben szerelt le. Hazatérésekor figyelmét a rímek rap és hip hop felé fordította.


Cletus Anderson figyelt fel rá elöször, aki instrumentálokat mutatott Ice-T-nek aki ezekre rappelni kezdett. Mint kiderült Ice-T-nek volt tehetsége a müfajhoz, úgyhogy együtt kezdtek dolgozni. Andreson-nak volt egy kis "Saturn Records" nevü kiadója, ahová olyan elöadókat szerzödtetett le, akik egy akkori új müfajnak (a rapnek) az elsö képviselöi voltak Los Angelesben. 1983-ban már elkészültek els? számai, mint például a ma már klasszikusnak számító "The Coldest Rap" vagy a "Cold Wind Madness (aka The Coldest Rap, PT. 2)". Ezek a számai mind a Saturn Records gondozásában készültek el. 1984-ben követték ezeket olyan számai mint például a Killers vagy a Body Rock, ezek már az Electrobeat Records gondozásában készültek el. Ö volt az elsö hip hop elöadó aki bemutatta a közismert C-Walk táncot a kamerák elött, a 80-as évek elején, söt az erröl a témáról készült dokumentum filmben is szerepelt.

1984-ben változott meg gyökeresen az élete, amikor egy producer meghallotta zenéjét, és arra kérte, hogy a "Brekin" c. filmben rapeljen. 1986-ban egy autóbalesetben megsérült, amikor Porsche 914-esével egy másik autóba rohant, elmondása szerint ez életében egy olyan súlyú fordulópont volt, hogy ennek hatására fordította minden figyelmét a zene felé. Hamarosan leszerzödött a Warner Bros Records-hoz, és végre négy évi várakozás után megjelentette elsö szóló albumát "Rhyme Pays" címen 1987-ben. A lemezt hamar olyan utód követte mint a "Power" 1988-ból.

Ice-T már ezzel a két albummal nagyban hozzájárult a máig is meglévö gangsta, csajok és pisztolyok világkép kialakulásához. Ice-T 1989-ben megalapította saját kiadóját "Rhyme Syndicate Records" néven, olyan ütös albumokat kiadva mint a "The Iceberg: Freedom of Speech... Just Watch What You Say" (1989), "Original Gangster" (1991), "Home Invasion" (1993) és "Ice-T IV: Return of the Real" (1996).

Ice-T szerepelt különféle film soundtarckokon is, beleértve a "Colors," "Trespass," "Judgement Night," "New Jack City," "Ricochet," "Tank Girl," "Breakin'," "Original Gangstas" és "Rhyme & Reason." c. filmeket.

 

1989-ben közremüködött Quincy Jones "Back on the Block." c. albumán, amely album olyan nagy jazz zenészek, mint az akkor 64 éves trombita virtuóz Miles Davis vagy Ella Fitzgerald, és a hip hop akkori nagyjainak mint Big Daddy Kane vagy maga Ice-T-nek a közös számait tartalmazta. Ezt az albumot a be-bop jazz és a hip-hop elsö nagy egyesülésének tartják, így méltán választották 1990-ben a Grammy- díjkiosztón év albumának "Album of the Year". 1992-ben az év legjobb férfi rappere lett a Rolling Stone magazin olvasóinak szavazása alapján.

1991-ben ö és egy barátja Ernie C., megalakítottak egy thrash-metal bandát "Body Count." néven. Elsö albumuk az együttes nevét visel? "Body Count." egy máig is igen vitatott és sokat támadott dallal Cop Killer (zsarugyilkos) -el debütált , amely szám nemzetközi felháborodást váltott ki az emberek körében. /Maga a szám véleményem szerint sokkal inkább egy rock mint egy rap számra hasonlít -Bors-/ Az akkori alelnök Dan Quayle és az elnök maga (id.) George Bush is felemelte a szavát a Cop Killer ellen, amely szerintük rendör-gyilkosságra uszítja hallgatóit. A banda az Amerikát átszelö Lollapalooza rock turnén 1991-ben igen sikeres volt, bár Ice-T híveit egy kicsit megosztotta az a tény, hogy egy trash-metal bandával játszik. A turné egyik fellépéséröl Ice a következöket nyilatkozta: "Höség volt. Höség volt. Höség volt. Höség volt. A közönség tüzes volt. Istenre esküszöm azt hittem, hogy a napkorongon állok. A közönség hihetetlen volt. Két aréna volt, a közönség csak nyomult." Ice-T megelégelve a szám körüli botrányokat leszedte a számot az albumról és otthagyta a Time Warner kiadót. A kialakult feszült helyzetéröl az LAPD-vel az amerikai sajtó gyakran cikkezett, söt Ice a figyelem központjába is került a Cop Killer botrányai miatt. (Ezt kihasználva írta meg könyvét de erröl majd késöbb)

 A banda még megjelentett egy albumot "Born Dead" címen 1994-ben, valamint utolsó "Violent Demise: The Last Days," c. albumuk 1997 márciusában debütált. Az öt tagú bandából egyébként már csak Ice-T és Ernie C. él. Ice-T a "Body Count"-al elindított egy folyamatot, amit késöbb a Cypress Hill vitt tökélyre, mikor is keveredik a gangsta agresszivitás és a metálzene morbiditása.

1993-ban kiadta még a "Saturn és Electrobeat Records"-os éveinek a legjobb számait, az album neve "Classic Collection" lett. /Maga az album szerintem azért is kötelez? darab, mert ez volt az egész gangsta rap kezdete, ugyanis az N.W.A. megjelenése elött négy évvel készült számokat tartalmazza az album. -Bors-/ Egyébként Ice-T önmagát tartja a nyugati parti gangsta rap atyjának (és ebben igaza is van) , amellet hogy elismeri azt, hogy az N.W.A. virágoztatta fel ezt a stílust, és ismertette meg a nagyvilággal. Még ebben az évben közremüködött Ice Cube-al 2Pac új albumán a "Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z."-ön a "Last Wordz" c. számban. /ezt csak azért is tarom fontosnak megemlíteni, mert ez az oldal elsösorban egy 2pac oldal .
1995-ben a Black Sabbath "Forbidden" c. albumáról származó "Illusion of Power" c. számban közremüködött, ami egy igen virágzó együttmüködésnek bizonyult, a szám sikere miatt.
Utolsó stúdió albuma 1999-ben jelent meg "the Deadly Sin" (Hetedik Halálos Bün) néven, aminek azért is adta ezt a nevet, mert szám szerint ez volt a hetedik albuma.

 Azóta kétszer is úgy volt, hogy lesz új Ice-T album, az egyik címe a The Eighth Wonder: The Ice Age (A nyolcadik csoda: A jékorszak) lett volna, rajta olyan neves közremüködökkel, mint Eminem, Dr. Dre, Snoop Dogg, Prodigy, Guru és a Mobb Deep, de ez nem jelent meg, a másik album (aminek a címe "Gangsta Rap" lesz) valószínüleg 2006-ban jelenik meg, /de mégis nagy körülötte a csend . 2000-ben megjelent best of albuma, "Greatest Hits: The Evidence" néven.

Ice-T sikerei zenészként elösegítették bimbózó film és tv karrierjének alakulását. A fent említett "Breakin" c. film mellet olyan filmekben szereplelt, mint a ma már klasszikus ghetto filmnek számító "New Jack City" 1991-böl, az akkor még csak feltörekvö Wesley Snipes-al. Scotty szerepét elöször nem akarta elvállalni, tartva attól, hogy a film nem lesz elég sikeres, és hogy a filmes pályája a zenei pályáját tönkre teszi, de meggyözték és végül elvállalta a szerepet, így megszületett ez a filmklasszikus, amely kötelezö darab minden rap kedvelönek!

A "Ricochet" c. filmben Denzel Washington-al és John Lithgow-al közösen játszott. 1992-ben Walter Hill "Trespass" c. filmjében pedig nem más mint Ice Cube, és a 2 méter magas izomkolosszus Tommy "Tiny" Lister Jr. /Végre Péntek, Ötödik Elem/ mellet játszott. Ez a film nagyon ütös lett, köszönhetöen ennek a két "jeges" rap óriásnak. A filmnek a producere sem volt kis név a filmszakmában Robert Zemeckis /Vissza a Jövöbe 1.-2.-3., vagy Forrest Gump/. Ice-T szerepe szerint a gangnek a tapasztalt vezetöjét alakítja, míg Ice Cube egy tehetséges, feltörekvö gang tagot, aki rohadt önfejü.

Ezt követte a "Tank Girl", és a Mátrix alkotóival elkészített"Johnny Mnemonic", amiben Keanu Reeves mellet játszik és elözö filmjeihez hasonlóan szintén egy gang vezetöje, csak most nem a ghettoban, hanem az apokaliptikus jövöben. A tv-ben szerepelt az Universal Television's "New York Undercover" c. filmjében (az NAACP-töl ezért a vendég szerepéért egy díjat is kapott). Még híres filmjének számít a "Swift Justice" amiben a karaktere nagyon hasonlít önmagához, a "Taanzi" és a "Duckman." Bár megvolt a közös utálat az LAPD és Ice-T között, de Ice-T ennek ellenére sok rendörszerepet elvállalt, olyan közismert sorozatokban, mint például a "Law & Order: Special Victims Unit" 1999-böl.
Világméretü népszerüsége lehetövé tette, hogy Angliában is TV sztár legyen az "Ice-T's Baadasss TV" házigazdájaként. Így neki köszönhetöen a fekete kultúra 1994 óta feltünt a BBC 4-en is. 68 mozi és tv filmben, valamint tv sorozatban szerepelt. Jelenleg készülö filmje ami még az évben meg fog jelenni a Thire címet viseli.

Mindezek mellet 1994-ben Ice-T megjelentetett egy igen jól fogyó könyvet a "The Ice Opinion"-t, amelyet japánra, németre, franciára, és olaszra is lefordítottak. A könyv megjelenése és sikere, amely a világnézetét és véleményeit tartalmazza a nagyvilágról, lehetöséget nyújtott neki arra, hogy olyan egyetemeken tartson elöadásokat nézeteiröl, mint a Harvard, Stanford és a University of California.


Ice-T Los Angelesben lakik. Tanulmányait a 90-es években a Crenshaw-i középiskolán fejezte be. Elsö felesége akitöl két gyermeke született (Letesha és Tracy Marrow, Jr. (a.k.a. Little Ice)) Darlene Ortiz Marrow volt. Jelenlegi felesége Nicole Austin, a.k.a. Coco, egy fürdöruha modell .

 

Lap teteje

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Beethowen@gmail.com

(Beethowen2050, 2011.05.03 00:25)

Sutyoooooo parasztok vagytok, a rap olyan mint egy lepra,és titeket is meg fertözöt

buzi crew

(Sen Dog96, 2010.06.01 16:08)

Ide figyelj, te kis fasz. majd ha hallak rappelni majd akkor hiszem el.amúgy az meg nem RAPER, hanem RAPPER, te kis pöcs!!!! BuziCrew

Buzi crew

(bivalybasznád1200, 2010.04.10 20:23)

crew BUZI vcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZI vcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZIcrew BUZI

Crew

(Crew, 2010.04.03 20:33)

jaj hogy oda vagy a vezetek nevedert :))
hat teh bivalyszaju geciszopo fogd mar fel hogy en vagyok a kiraly teh meg 1 buzi streber;)

Buzik vagytok

(bivalybasznád1200, 2010.04.03 07:49)

Nem crew fiam nem repper, CSICSKA vagy. Jegyezd már meg:)

Crew

(Crew, 2010.02.03 20:27)

a faszom kivan evel a raperel EMINEM a kiraly bazdmeg es melete pedig en!!!! enis RAPER-vagyok es egyszer enleszek a legnagyob raper

GETTO

(SZODOMAI TÚLÉLŐ, 2009.12.18 13:35)

ICE-T MIATT LETTEM RAPPER!!!
RESPECT NEKI, ÉS MINDEN TESÓNAK

EGY VÉN RAPPER

kgk23@freemail.hu

(kálmán gábor, 2009.11.27 14:54)

szivjátok mind meg

pamisi27@net-portal.hu

(Misi, 2008.12.27 11:32)

Faszom tudja fekete vagy nem bazeg segítseteg már