Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nas

Nas minden kétséget kizárva a rap történelem egyik legjelentösebb alakja. Mindíg képes más oldaláról bemutatkozni, volt már az utcán bizniszelö Nasty Nas, Nas Escobar, Nastradamus mint a jövöbe látó költö, és God's son, azaz Isten fia. Szövegei folyamatosan hatalmas inteligenciájáról árúlkodnak, minden szövegének van valami nagy mondanivalója, iszonyat metafórákat használ. Szerintem egyébként a rap történelem legnagyobb szövegírója, akárki akármit mond (és föleg ne olyanok akarják bemagyarázni, hogy nem így van, akik még egy darab szövegét sem fordították le...). A következö kijelentésem miatt lehet sokan elküldtök a durva anyámba, de én mindíg is úgy gondoltam, hogy a "King of New York" jelzö jóval inkább Nast illette volna meg, mint Biggie -t. Ne értsetek félre, imádom és tisztelem Biggie munkásságát, de valahogy úgy érzem Nas még öt is képes volt túlnöni...


Nasir Jones 1973 szeptember 14.-én született New York Queens negyedében, a világhírü jazz zenész Olu Dara fiaként. Nyolcadik(!!) osztályos korában kirugták az iskolából, és így a Queens-i utcák lettek az ö második otthona. Bár nem járta ki az iskolát iszonyatos inteligenciával rendelkezik, ami a késöbbiekben ki is derül a szövegeiböl. Folyamatosan olvasott könyveket, föleg a afrikai kultúráról, Qu'ran szentírásait, és fejezeteket a Bibliából (legföképpen ez fog érzödni a késöbbiekben). Érzéseit és az utcáról szerzett tapasztalatait legelöször a 91'-ben Main Source "Live at the barbeque" címü számába írta meg. Nemsokkal késöbb MC Search a 3rd Bass-böl felkérte öt, hogy készítsen egy számot a "Zebrahead" címü film soundtrackjére. Ekkor készült el a "Halftime" címü szám, ami annyira megtetszett MC Searchnek, hogy egyböl a film föcím zenéje lett. Az underground körökben aratott sikere után a Columbia records leszerzödtette magához. Nas tehát studióba vonúlt, hogy elkészítse legelsö albumát, ezt olyan producerekkel tette, mint Pete Rock, DJ Premier, Large Professor, vagy Q-Tip. 1994-ben meg is született az album: "Illmatic". Biggie "Ready to die" albuma mellett talán ez volt az egyetlen Keleti album ez idötájt, ami szerintem valami újat tudott felmutatni. Az "Illmatic" mára már egy igazi hip hop klasszikus, olyan számokkal, mint a "Ain't hard to tell", "One love", és a "World is yours" (ebböl a 3 trackböl klipp is készült), és a "Halftime" is felkerült a lemezre. Személyes kedvenceim az albumról a "Life's a bitch" és az "Ain't hard to tell". Mindenkinek ajánlom, hogy szerezze be ezt az albumot, mert még így sok-sok év után is egy hibátlan lemez, persze csak azoknak, akiknek még nem kurvúlt el a hallásuk a sok 50 félkrajszár meg a hozzá hasonló szenny zenéktöl...

1996-ban kijött második albuma az "It was written", míg elsö albuma borítóján egy kisgyerekként volt ábrázolva, az "It was written" esetében már felnötként (itt szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy Nas minden cd borítója követi egymást, ilyet idáig más elöadónál szerintem nem is láttam még). Az "It was written" is hatalmas siker lett, olyan producereknek köszönhetöen, mint Dr Dre, Havoc, Track Masters. Az "If I Ruled the World" (a gyönyörü hangú Fugeesos Lauryn Hill közremüködésével) és a "Street dreams" címü számoknak/klippeknek köszönhetöen Nas világszerte is ismert lett. A legkomolyabb szám szerintem az albumról a "The message" (ebböl is készült klip egyébként), aki még nem hallotta pótolja be gyorsan, mert hatalmas!

97'-ben létrejött Nas rövid életü szupercsapata, aminek tagjai rajta kívül Foxxy Brown, AZ, és Nature volt. A csapat egyetlen albumot jelentetett meg, a "The album"-ot, utána feloszlottak.

1999-ben Nas két lemezt dobott piacra 1 hónap (!!) eltéréssel. A "Nastradamus" lemezröl a címadó dal "Nastradamus"-ból és a "You Owe me"-böl készült klip. Az "I am.." borítóján Nas már egy fáraóként volt ábrázolva. A lemezen olyan közremüködök voltak, mint: DMX, Puff Daddy, Scarface, Aaliyah (RIP). A két nagy sláger a Puff Daddy-vel közös "Hate me now" és a "Nas is like"volt.

2000-ben övé az egyik föszerep a Hype Williams rendezte "Belly" címü filmben, amiben Nas mellett a másik két föszereplö nem kisebb név mint DMX és Method Man.

Létrehozza saját kiadóját a Ill Will Records-t.Itt jelenik meg a "QB Finest", amin Queensi rapperek szerepelnek csak, ezt a lemezt inkább nem minösíteném, elég annnyit mondani róla, hogy nem váltotta be a hozzá füzött reményeket :) Ami némi sikert aratott az albumról talán az a "Oochie Wally" volt.

Ekkortájt Nas élete nem volt éppen a legfényesebb, hisz édesanyjánál rákot diagnosztizáltak, barátnöje is elhagyta. Közben a gumicsónak szájú Jay-Z is rendesen baszogatta öt, a "Takeover" címü számában azzal támadja Nast, hogy az "Illmatic" óta nem volt képes egy normális albumot összehozni, és hogy a barátnöje is miatta hagyta ott Nast....

Az emberek mindíg a nehéz helyzetekben képesek igazán fejlödni, talán ennek köszönhetöen készült el következö albuma a "Stillmatic", ami megérdemli, hogy egy kicsit bövebben is beszéljek róla. Az album egy igazi mestermü, ez a legjobban összerakott albuma szerintem. Az "Either" címü trackben rendesen visszaszól Gay-Z-nek, iszonyatosan leégeti benne öt. (egyébként Nas és Jay-Z között folyamatosan megy a harc, freestyleokban és 1-2 kiadatlan számokban rendesen odaszólnak egymásnak) A "Got ur self a..." szám klipjében Nas szószerint átéli 2Pac és Notorious B.I.G. halálát, míg a video végén ellátogat a sírjukhoz. A klippet mindenképpen nézze meg aki még nem látta, mert hatalmas! (és persze a zenéröl is ugyanez mondható el). A "One mic" címü számra meg szavakat sem találok, olyan érzéseket ad át a track, hogy még a mai napig ha meghallgatom megborzongom töle, hihetetlen mennyi érzést volt képes belesüríten Nas ebbe az egy számba, ezt a számot senki ne hagyja ki mert mondom leírni sem tudom mennyire tökéletes! A "One mic"-hoz klip is készült, ami tökéletesen átadja a zene hangulatát, így nem is csoda, hogy 2002 MTV Video Awardon ez lett az év klipje. A "Rewind" címü számot is érdemes megemlíteni, ebben Nas egy történetet mesél el visszafele (!!). Hát ez is kibaszottúl komoly, mindenki aki tud angolul halgassa meg a szövegét! A "Rule" címü track fölkerült a Honey címü film soundtrackjére is. Felesleges többet elmondanom erröl az albumról, ez egy alap hip hop lemez, mindenki akinek nincs meg, szerezze be minnél elöbb mert ennek ott kell lennie a polcodon, ha szereted a rap zenét!

2002-ben kijön a "From Illmatic to Stillmatic" remix EP és a "The Lost tapes", amin kiadatlan számok és albumokon nem szerepelö filmzenék voltak hallhatóak. Az MTV video Award utáni Puff Daddy afterpartyján összeismerkedett Kelis-el, és szerelem volt elsö látásra (Egyébként úgy volt elöször, hogy Nas el sem megy a partyra, de producer haverja Steve Stote végül rábeszélte).

Az év végén megjelenik következö albuma a "God's Son", amiröl naggyából majdnem ugyanazokat tudom elmondani, mint a "Stillmatic"-ról: KÖTELEZÖ DARAB! Az elsö single/klip a "Made U look" volt, majd ezt követte az "I can", amiben a tudás hatalmát próbálta átadni föleg a fiatalabb generációnak.A lemezen olyan közremüködök vannak, mint: 2Pac, szerelme Kelis, a gyönyörüséges Alicia Keys, Claudette Ortiz (a City Highból), Breavehearts, J.Phoneix, és Lakey The Kid. A lemezen megtalálható a Better dayz albumtól eltérö verziója a "Thugz mansion"-nek, amiben Nas kétszer, míg 2Pac most csak egyszer rappel. A "Dance" és a "Heaven"címü számok az ekkora már elhúnyt édesanyjának Ann Jonesnak szólnak. Az album mindenhol nagyon pozítív visszajelzést kapott, ami nem csoda hisz mondom ez is egy alap hip hop album szerintem, amit szintén mindenki szerezzen be. Ezen a lemezen egy teljesen más Nast hallhatunk, aki már nem a pénzért és a sikerért csinálja, pusztán a zene öröméért, és ez nagyot dob a hangulatán. 2002 karácsony estéjén Nas eljegyzi Kelist, akivel késöbb össze is házasodik.

2003-ban kijön egy koncert dvd a "Made U look:God's son live" amit szintén érdemes beszerezni. 2004-ben a tízedik évfordúlóra kiadják az "Illmatic" albumot újra egy speciális 2cd-s változatban, amihez az eredeti albumhoz még a "From Illmatic to Stillmatic" remix EP is jár ajándékba. Ugyanebben az évben kiadja a "Video Anthology Vol. 1" dvd-t, amin a leghíresebb klipjei szerepelnek. Az év végén kijön Nas elsö dupla cds albuma a "Street's Disciple". A lemez borítója az utolsó vacsorát ábrázolja. 3 Klip is készült a lemezhez: "Thief's theme", "Bridging the gap" (ezt édesapjával közösen készítette), és a "Just a moment"-böl, ami szerintem az album legjobb trackje. Vendégszereplök: Kelis, Busta Rhymes, Ludacris, Doug E. Fresh (az ö neve gondolom a mai arcoknak nem túl sokat mond), Quan, édesapja Olu Dara, stb...Ez az album is angyon jóra sikerült, de szerintem 1-2 gyengébb szám is felkerült a korongokra, ha csak 1cds lett volna akkor szerintem kifogásolhatatlan lenne.

Nagy meglepétesemre Nas nem rég összespanoskodott régi "ellenségével" a hamburger pofájú Gay-Z-vel, így a továbbiakban elég valószínü, hogy fognak közösen dolgozni.Nas új albuma a "NASDAQ Jones" idén jön ki valamikor, pontos dátum még sajnos nincs.

Nas a rap történelem egyik legkreatívabb és legtehetségesebb elöadója, mindenképpen a legnagyobbak közt van a neve, és rengeteget tett ezért a müfajért.

 

Lap teteje
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

doszpodrichard@gmail.com

(nevemnincs teso, 2014.11.26 01:02)

En mint 2pac rajongo ugy velem hogy Nas egymaga kinotte aztan elhagyta Shakurt es Wallacet. Egyedi stilust teremtett albumaival a Hip Hop-ban es megmentette azt amitol meg hellyel kozzel Rap a rap: A zene szeretete!

köszi

(bazsie, 2012.03.04 16:24)

Köszi, hogy írod ezt a blogot! Még én is aki viszonylag jól benne vagyok, az amerikai rap műfajában, rengeteg jó számot megismertem :D

nas

(ghostdog, 2011.09.22 08:35)

szerintem ezt a "nas egy szar" dolgot át kéne gondolni...közel a 30hoz hidd el látom mi a jó és nas az..50cent??..gyerekek hol van belőle az újításvágy, merészség, az új hangzás és főként a tudás??..kisfiúkák szerintem ti félsüketek vagy buták vagytok...osztom a cikk írójának véleményét...nas igenis a keleti zene ékköve, brilliáns, intelligens rapper és a nevét mindigis az "IGAZI HIP HOP" címszó alatt fogod találni...

MarcoG

(MarcoG, 2010.05.28 20:28)

Eminem a király...Nas(1 kibaszot himringyo buzi kocsog)Maximum köcsög...Te balfasz..vagy tee vagy az u.n Páko neveztü faszkalap??:DHajrá nas!!!

brigittajenei@freemail.hu

(Szeged State Of Mind, 2010.03.01 21:25)

Szerintem New York királya Big L.Magában a műfajban is az elsők között a helye!R.I.P. Big L

Crew

(Crew, 2010.02.06 19:45)

Nas 1 kibaszot himringyo buzi kocsog!!!
eminem a kiraly baszki

RZarectah

(RZArectah, 2009.09.07 20:18)

Flashaman te kint voltál 2 éve a Nas-on?? Nekem szerencsétlen haverom jól beszopta, ő kint volt rajt. Még jó hogy nem voltam ott mert biztosan...:D Na lényeg-lényeg, hogy idei év mindent kárpótolt! Raekwon, RZA áá kurva jó volt! Písz Man!

daveloyd@freemail.hu

(Flashaman, 2009.09.05 20:57)

EZ EGY GECI MERT LEHUZTA MAGYARORSZÁGOT IDE NEIS JÖJJÖN TÖBBET.HORDJAS VISSZA A KIBASZOTT NIGGER ARCÁT AMERIKÁBA VÁGJÁTOK?nah bhéke

fekapap@freemail.hu

(Fekapap, 2009.08.29 19:17)

Igazad van.50 Cent te meg kussolj.Nem is ismered 50 Cent-et ahogy olvassuk.

rzarectah

(RZArectah, 2009.08.27 19:45)

50 csent:D:D
Ha szted Nas szart se tud a Hip-hop-ról, akkor 50-nek köze sincs a Hip-hophoz.....Kedvelem Nas-t, jó MC, de nálam Rakim New York királya!

50 Cent

(50 Cent, 2009.08.24 09:38)

Ez a nas eleg fos 50 cent a legjobb neharagudjatok de Nas egy lobaszopicsafej szart sem tud a Hip-Hop-rol!!!

fekapap@freemail.hu

(fekapap, 2009.08.15 10:45)

Egy ?? Több is...Csak az Hip-hop és nem olyan mai rapp...(A régi jó számai)Amugy neked Westside...Elöbb kend be magad erős pistával...Utánna gondolkozz mit beszélsz.Kössz.

Nem nagyon ismerem NAS számait

(Ki$Rigó, 2009.07.30 20:47)

Na-et nem nagyon ismerem de vagy egy jó szma az I Can!!!

rgtfegt

(Westside, 2009.07.22 12:14)

Tupac a főnök senki még csak meg sem közelítheti R.I.P. THUG LIFE OUTLAWZ!!!!!!

wside,eside,ecoast,wcoast

(AWDFS, 2009.06.21 10:49)

bazdmeg... az east side vs west side nem ugyanaz mint a west coast vs east coast.. a west side az los angeles nyugati részét jelenti, az east side pedig los angeles keleti részét..a west coast a nyugati partot, földrajzilag usa nyugati részét, igy a westcoastba bele tartozik az east side ,és a west side is, az east coast pedig usa keleti része..pl boston,new york,new jersey.értjüK?? ja és nem keverni a crip-vs blooddal

mg111@freemail.hu

(ironman, 2009.05.29 23:36)

Sztem kurvára felesleges azon vitáznotok, hogy Pac vagy Biggie-e volt a jobb.. mert eldöndthetetlen. Mondjuk én nem vagyok munkásságuktól úgy hasraesve mint mások, de véleményem szerint az ő haláluk miatt jutott el a mai amcsi Hip-Hop oda ahová nem kellett volna....(zsír-junit.) De hogy ne Off legyen, nálam Nas a mai napig a kedvenceim között van. Az Illamtic lemeze minden idők legnagyobb Hip-Hop albumja nálam!

hozzászolások

(Fuck B.IG, 2009.05.20 06:57)

B.I.G szart sem ért tupac mellet East side egy nagy kalap szar főleg a rapperei

MR. 52

(MR. 52, 2009.01.06 17:58)

fasz vagy ha asszed h biggie elérheti Pac munkásságát.
Vajon mér nyúlta le a stílusát ha ő sokkal jobb min 2pac??

KabbE

(KabbE, 2008.12.13 17:30)

2pac szart sem ér Biggie mellett...te is 1 jó nagy fasz vagy pipis
fiam

pipis2@freemail.hu

(pipis2@freemailhu, 2008.08.29 14:14)

Igen lattam a klippet nagyon kiraly a szam es benne van nos az elso10 ben szerintem rapperek kozott de mint irtam wastsidesvagyok szoval nekem a kedvencem 2pac es szerintem mindenkinek a ki wastsides.biggie egy kalap szar jo rapper de 2pac hoz kepest egy senki!!!!!!!nos nagyon kiraly.