Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


The Game

Jayceon Taylor már gyerekkorában több időt tölt az utcán, kosárlabda- és futópályákon, mint apja társaságában - ekkor ragasztja rá nagyanyja a Game nevet. Be is nyomják az árvaházba, majd nevelőszülőkhöz kerül. "Elcseszett egy gyerekkorom volt, de ez mindenkire elmondható, aki ezen a környéken nő fel."

 

Pedig a komolyabb dolgok csak eztán kezdődnek: 13 éves, mikor bátyját, Jevon-t lelövik, ő pedig a másik tesóval (Big Fase 100) karöltve a helyi Blood banda tagjai lesznek, noha a gimiben a Crip dominál (L.A. két legnagyobb gang-je). A Compton High kosarasaként ösztöndíjjal felveszik a Washington State egyetemre, de fel sem avatják mint gólyát, máris kidobják, mivel drogot árul. Anyja is kidobja otthonról, így ismét az utcára kerül, ahol a crack és a fű mellet már rádiókkal és felnikkel üzletel - nem kis vagyont felhalmozva. "Bármihez jutottunk hozzá, eladtuk." (Állítólag a lemezszerződés summájához még nem is nyúlt, de a Range Rover, a Harley és a Cadillac STS Deville már ott álltak a garázsban.) A bűnös élettel 2001 októberében hagy fel, amikor egy üzlet balul sül el és saját fegyverével juttatják kórházba, ahol két és fél napig fekszik kómában. Mikor felébred, első dolga, hogy a tesót elküldi bevásárolni - Dre, Biggie, Jay-Z, Ice Cube, Snoop, 2 Pac, Kool G Rap és persze az NWA klasszikusai segítik felépülését és egyben az alapfokú MC képzés első leckéit is. "Az összes stílust egybegyúrtam. Ezért érzik úgy néhányan, mintha keleti parti lennék, hiába a nyugatról rappelek." Korábbi kosaras tetkóját "lecseréli" Tupac-re, a mellkasra N.W.A logo, a jobb alkarra Eazy-E varrás kerül.

 Fifty-hez hasonlóan ő is mixtape-eken kezdi hallatni nevét, majd 2002-ben a rapmogul Russell Simmons egyik estjén fedezi fel - és még Dre előtt draftolja - JT The Bigga Figga és nagylemezt ajánl saját kiadójánál, a Get Low-nál. Az Untold Story októberben jön ki, még mielőtt Dre leszerződtetné az Aftermath-hez. Az Interscope főnök Jimmy Iovine és Dre úgy döntenek, hogy 50 Cent bandájában, az akkor épp feltörekvő G-Unit-ban jobb helye lesz, mint egyetlen West Coast-inak; az igazi nagy dobást jelentő lemez így még várat magára. Közben a magánélete is átalakul, az egyetlen, aki hitt benne, nagymamája meghal, mielőtt látná unokája sikereit, 2003 nyarán pedig megszületik gyermeke, Harlem Caron Taylor. Egészen 2005 januárjáig kell várnia, amikor az eredetileg 'Nigga Wit' An Attitude - Volume 1'-nak keresztelt, de Eazy E özvegye által jogilag már nem használható cím miatt, The Documentary-re átnevezett CD elhagyja a gyártósort. A keverőpult mögött főleg Dre és 50 áll, de Hi-Tek, Just Blaze, Kanye West és Timbaland is közreműködnek - a siker nem maradhat el: a 610 ezer eladott példány az első héten, naná hogy Billboard elsőséget eredményez, a How We Do és a Hate It Or Love It klipjeit pedig a zenecsatornák nem győzik játszani; Fifty-vel a mellékszerepben. (Nem telik el két hónap de a korábbi felkaroló, JT is kihoz egy nagylemezt tőle (West Coast Resurrection), mely hiába Game nevén fut, a társelőadó-producer-kiadó inkább csak a média hype-ot lovagolta meg...)

"Ez az én történetem. Tartoztam magamnak ennyivel. Senkinek nem mondom, hogy áruljon kábítószert,  vagy ragadjon fegyvert. Azért árultam drogot, mert ez volt az egyetlen lehetőség, mivel négy húgom volt és egy bátyám; hálaadáskor is Cheerios volt a főfogás. Azért fogtam fegyvert, mert fenyegetve éreztem magam. Ha nem akarod ezt hallani, hát ne hallgasd. Én nem magasztalom azt az életet, amit éltem, nem is kívánom ezt senkinek. Csak egy vagyok a környékről, aki semmi mást nem akart, csak, hogy kijusson onnan."

 Ez sikerült is, de tudjuk jól, hogy a siker mellé keménykedés és balhé dukál, ami tovább igazolja a felépített mítoszt (hiába a médiagépezet így működik, csak aztán döntse el mindenki, hogy hisz-e a marketingben). Snoop-pal állítólag összevernek egy, a színpadra tévedő rajongót; ütlegel egy rádióst, aki valamit beszól menedzserére; összeveszik Joe Budden-nel, Yukmouth-tal, akik múltját és ezzel hitelességét kérdőjelezik; de a feketelistán van a teljes Murder Inc, Memphis Bleek és Jay-Z is, nem beszélve az 50 Cent-tel történt incidensről. Utóbbi kipenderíti a G-Unit-ból, majd visszaveszi, és hogy látványosan elássák a csatabárdot, összesen 200 000 dollárral segítenek meg egy Compton-i oktatási alapítványt, a G-Unit és a The Black Wall Street nevében. Utóbbi egyébként Game saját kiadója (hiszen Dre mindenkinek ad saját játszóteret), ami egyben ruházati vonal, filmstúdió (azóta megjelent a 'The Documentary' DVD) és paradox módon non-profit cég is egyben.

 

The Game albumai :

The Documentary
 Doctor's Advocate
L.A.X.

 

The Game filmei :

Waist Deep - (2006)
Tournament of Dreams - (2007)
Millionaire Boyz Club - (TBA)

Lap teteje

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

jászberény

(oglizán andrás, 2009.12.25 02:01)

Jolvan gyerekek én már híres rapper vagyok talán ismertek(ogli g),de én mondom ez a the game 1 vicc.

Re: jászberény

(GameBlood, 2012.08.21 10:06)

te vagy a vicc te hájas szar még hogy te híres? nyomorult köcsög

df

(The documentary, 2012.07.22 17:14)

ogli g a vicc szanalmas egy fostalicska a rapphez nincs koze egyaltalan ordibal mint ha szorulasa lenne tiszta szegyen the game west coast

Beethowen@gmail.com

(Beethowen2050, 2011.05.03 00:20)

Sutyoooooo parasztok vagytok, a rap olyan mint egy lepra,és titeket is meg fertözöt (persze tisztelet a kivételnek)

g-unot

(The Game L.A.X, 2010.08.27 01:48)

The Game a legnagyobb és pistiszelet meg mehet a búsba.......L.A.(Y)

:DDD

(:DDD, 2010.08.09 02:17)

egyesek olyan szánalmasok igy megölek olyan gengeszter ez magyarország nem amerika hallgasd+ mond el a véleményed hallgasd meg a másikat kulturáltan megérthetöen ird le mit akarsz kinyügni ha te azt szereted pl:50centet akkor mi a faszt keresel the game oldalán menj oda ott irogas és ne itt vagy ha azért vagy itt h leird h nem szereted akkor raszista beszolások és normális emberként ne pedig 8évesként magyarázd+ h mi van az utcán mert anyuci apuci a segged alá tesz mindent ugy h egy szavadse legyen the gamre én szeretem mert van mondani valoja jó a hangja nem szeretem 50centet mert kinötem szeretem lil waynet mert nekem ő a király na most hallgasad+ lil wayne meg the game zenéjét mert anál jobbat nem nagyon találasz a youtubon:D peac kérlek ha válaszolj kulturáltan és szépen ird le mint én mert ez egyszerüen szánalom h egy 10éves magyaráza el h mi van az utcán!

50fan

(50fan, 2010.04.02 10:47)

mondom h fix nem ogli irta ide ö nem foglalkozik ijenekkel

ha meg akkora csicska vagyok adj 1 cimet;)
de nehogy vmi vidéki proli legyél mer oda ugyse megyünk le xdxd

Buzik vagytok

(bivalybasznád1200, 2010.04.02 10:38)

Hülye csicskák elhiszik, hogy az a fasszopó mga írna ide... De sok 10 éves írkál ide... Angol tudás NULLA de kurva nagy repopereknek érzik magukat... Low Low low...............

50fan a legnagyobb csicska csak ugy mondom.

kérdés

(kérdés, 2010.04.02 02:06)

"Jolvan gyerekek én már híres rapper vagyok talán ismertek(ogli g),de én mondom ez a the game 1 vicc."

szerinted itt fog irogatni ? :D:D

50fan

(50fan, 2010.02.27 22:04)

nem birom the game-t de bloods bandás vok ugyhogy kurvára ne izmozzál a crips-chips eddel mer meghalsz!!!!!!!!!
a nagybátyámat meg ne fikázd mer meg keresünk és megdöglesz!!!
mondjuk fix nem ö irta ezt mer nem foglalkozik ijenekkel de addig ne erösködj vele amig nem is ismered!!

válasz

(Snoopy, 2010.02.27 12:30)

Te ogli G?haggyad már magad még ha ő is volnál kúrvára leszerlak ember!nálad nagyobb habiszti gengsztert magyarország még nem baszott!Lelőnélejk a Comptoni cripsesekkel!

50fan

(50fan, 2009.12.22 23:58)

akkor megsúgom én is hallgatok the game-et pedig láthatod a nevem.........csak még annyi emiatt nem vitázok most már senkivel mert unom. mindenkinek más a vélaménye,izlése,ennyi.2 legjobb barátom is game-t szereti és mindennap avval basztatnak hogy fifty shit.elegem van. a the game rajongoknak és a fifty rajongoknak egyaránt PEACE.

echo_urban_ryder@yahoo.com

(zztopBLOOD, 2009.12.22 16:09)

annyit mondok nektek testvereim The Game es 50cent is ugyan az az ember,gangster,rapper.Vegyetek mar eszre magatokat, mind a ketten ugyan azt nyomatjak csak mas modon.Egyforman jok,ha Dre nem fedezi fel 50 es The Gamet most is csak regi NWA ,Eazy-E t meg ki tudja mit halgatnank.de viszont mind a ketten hibasok,50 nem kellet volna oan ontelt legyen hogy azt mondja hogy Game elso albuma neki koszonheto minden szam rajta az,ove a dicsoseg es Game nem kellet volna egybol letamadja 50 centet. 2Hiba: 50 nem kellet volna nagy pofaval szejelhiresztelje mindezt es kezdjen Game-el meg rauszitsa a G-unitot, de viszont Game-nek ott van az egesz nyugati part meg a bloodz meg sok mas rapper akik 50-nek ellensegei (illik tudni 50-nek tobb ellensege van mint Game-nek).50 eszre vette hogy egyre tobben jonnek ellene(Chuck Taylor,Jadakis,Nas,Fat Joe,nu Jerzy Devil,Juice az egesz G-unot meg BWS meg meg sokan masok) meg egyik bizalmas G-unit tag is elhadja a bandat (Young Buck)ezert hat B.I.G. halalanak evfordulojan beket kotot 50cent The Game-el.En bevallom Game parti vagyok de halgatok 50 centet is es ha nem hiszitek hogy a media szerint meg Dre szerint meg sok mas rapperek szerint (kiveve Yukmouth meg Papoose)Game valamivel jobb mint 50,a titok pedig az hogy Game egybegyurte Dre,Eazy-E,2Pac,BIG,Ice Cube,Snoop meg Kool G Rap stilusat.Peace nektek,ez egy velemeny nem BEEF ha pedig az lenne sokkal durvabban hagzana.Udvozletek SM/RO-bol Little Compton

echo_urban_ryder@yahoo.com

(zztopBLOOD, 2009.12.22 13:45)

LOL hej

50fan

(50fan, 2009.12.02 19:58)

jajajajajajajajajajajajajajajajajajajajajajaja

ggggggggggggggggggggggggg unit

(gGgGGgGggGgG unnnnnnnnnnit, 2009.12.01 22:17)

csicska,csicska,csicska,csicska,csicska.fos,fos,fos,fos,fos,fos. DÖGÖLJÖN MEG!!! gggggggggggggggggggggggggggggggggggg unit!

50fan

(50fan, 2009.11.18 22:23)

És ennyi!!

gunit

(gunit, 2009.11.13 12:34)

ez 1 nyomorék áruló!

50fan

(50fan, 2009.11.04 20:09)

G UNOT=GAY UNOT.

The Game

(The Game, 2009.11.03 18:49)

igy van pusztuljon aki nem birja The Gamet ggggggggggggggg-unot